En halv miljon svenskor är feta!!!


image27
Övervikt blir allt vanligare bland svenska kvinnor.

  • Siffror visar samband mellan utbildning och övervikt!

Svenska folket lägger på hullet och i synnerhet kvinnorna blir allt fetare.
Fetma är både ett klassproblem och ett glesbygdsproblem, hävdar Folkhälsoinstitutet. Nästan en halv miljon svenska kvinnor har nu ett BMI över 30, vilket klassas som fetma. De feta männen har däremot inte blivit fler. När det gäller övervikt är siffrorna annorlunda. Fyra av tio män och en av fyra kvinnor är överviktiga.
Slår man ihop siffrorna är hälften av männen antingen överviktiga eller feta. Motsvarande siffra för kvinnorna är 40 procent. Enligt Folkhälsoinstitutet tycks allt fler ha gått från normalvikt till övervikt och från övervikt till fetma under åren 2004?2007.
Den utvecklingen bekräftas av Stephan Rössner, professor på överviktsenheten vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. ? Det här har jag sagt i 25 år.
Det finns inte någon del av Sverige där vi inte blir fetare, säger Rössner. Ännu fler skulle vara feta om det var accepterat i samhället, hävdar Folkhälsoinstitutets kostexpert Gunnar Johansson. ? Vi har siffror från USA som visar på 33 procent feta och från Söderhavsöarna där det är 80 procent som är feta.
De nya siffrorna tyder inte på kopplingar mellan klass och övervikt eller mellan födelseland och övervikt.
Fetma är däremot betydligt vanligare bland förtidspensionerade, lågutbildade och låginkomsttagare. ? För en högutbildad går det inte att komma till jobbet och se ut hur som helst, men bland arbetslösa och låginkomsttagare spelar det inte lika stor roll, säger Johansson. Siffror från förra året visar att det också är ett glesbygdsproblem. källa: TT

Body Mass Index (BMI) räknas ut genom att dividera kroppsvikten med kroppslängden gånger sig själv, till exempel 75 kg dividerat med 1.70 X 1.70 m. n Som övervikt räknas ett BMI mellan 25 och 30. Fetma innebär ett BMI över 30.

Så tjejer drick lite mindre när ni är ute o festar...varannan vatten ju. Det är inte snygg med bilringar, utputande hängmage, Även ni killar, rör på er lite mera. Varför har attityden till alkohol blivit den att man bara vill supa?och bli full?. slippa ta ansvar för sina handlingar och skylla på man var full? Varför är det så att man längtar och bli full var helg? må som faen dan efter?? o ändån längta till nästa helg igen så fort det blir måndag?


Kalorier i öl?
Öl innehåller inte alls så många kalorier som de flesta tror, utan är faktiskt ett ganska kalorisnålt dryckesalternativ. De kalorier som finns i öl kommer från alkoholen och från kolhydraterna (extraktet) enligt formeln: kcal/dl = 5.7 x vol% alkohol + 4.1 x vikt% kolhydrat. kJ/100 ml = kcal x 4.1

Här följer en liten kaloritabell som anger kcal/dl i olika drycker:

                                          kJ/100 ml = kcal x 4.1
Gin & Tonic                     80
Rödvin                             76
Chokladdryck                 75
Vitt vin                              70
Standardmjölk               60
Stark öl 7.0%                  50
Mellanmnjölk                  47
Starköl 5.0%                   45
Läsk                                 40
Saft                                   39
Lättmjölk                         38
Mellanöl                          35
Minimjölk                        35
Light-starköl                   34
Öl 3.5%                           33
Öl 2.8%                           30
Lättöl                                27
Light-läsk                        05
Mineralvatten                  00

En bra-&-veta-tabell =).. så man kan hålla reda på sina "Points"

Kommentarer
Postat av: Koffe

Jag dricker alltid mjölk fast den har passerat bästföre datumet, man kan dricka mjölk tills den har surnat och tjocknat. Folk blir så skrämda att mjölken är ej drickbar en dag efter bästföre datumet, det är en synd att slänga livsmedel, tänk på barnen i Afrika som svälter.

Peace /Koffe

2008-02-19 @ 10:54:09
URL: http://intellekt.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Populära bloggar
Allmänt
Vardagsbetraktelser bloggar

RSS 2.0