Mjölk! Dricker du efter bäst före-datum gått ut?

image32
Bäst före-datum

Ett mycket viktigt steg i hur god hållbarhet mjölken skall få är den slutliga kylningen och förvaringstemperaturen. Om man förvarar mjölk vid rumstemperatur, 17-20°C, håller den sig 1-2 dygn. I kylskåp vid ca 5°C klarar den sig 6-7 dygn och vid ännu lägre temperatur, ca 2°C, kan den stå i två veckor eller mer utan att ta skada.


Dryckesmjölk kallas också k-mjölk. Det är en förkortning av konsumtionsmjölk och dit räknas flytande mjölk- och gräddprodukter som är avsedda för att konsumeras direkt.

I början av 1900-talet genomgick den mjölk som dracks i hemmen ingen mejeriteknisk behandling. År 1937 infördes lagstadgade krav på att mjölken som såldes skulle vara pastöriserad för att förhindra att den spred sjukdomen tuberkulos.

Idag genomgår vår vanliga dryckesmjölk flera olika processer på mejeriet; pastörisering, separering, standardisering, homogenisering och paketering. Detta innebär att dagens konsumenter har tillgång till k-mjölksprodukter i en både mer hållbar och hygieniskt säkrare form än förr.

image28 
K-mjölksprodukter skall vara märkta med "Bäst före-datum". Detta innebär att mejeriet måste stämpla produkterna med ett datum fram till vilket de kan garantera att produkten håller god kvalitet vid förvaring vid högst 8°C. Detta datum är dock tänjbart och det är i slutändan konsumenten själv som med hjälp av lukt och smak får bedöma om mjölken är drickbar. Ofta går det bra att använda mjölken minst ett par dagar efter att Bäst före-datumet gått ut. 

image29

Jag vet många som har noja med datumstämplar och utgångsdatum, Hade varit kul och se om man kan datummärka kläder och se vad det hade gett för effekt!! vad kan hända? Iaf så surfa jag och jag hitta en blogg där en person tar upp problemet om Bäst före-datum som många av i Sverige säkert känner till eller kan relaterar åt. Hur många gånger har man själv inte helt ut mjölk i vasken förr? Hur gjorde man förr på 1500-1900-talet eller tidigare... snacka om u-landsproblem. Förr i tiden smaka man av mjölken  för o se vad man kunde avnvända den till för mjölken förändras i olika steg med tiden precis osm en människa åldras. allt från surmjölk till filmjölk mm,

Är inte kroppen konstruerad att man kan inte få i sig mat som är dåligt, både smak, lukt? Kroppens naturliga reflex är att man kastar upp om man får något man inte borde få i sig eller så blir man kass i magen!

  image31 


 Från http://boktipsochbetraktelser.blogspot.com/2005/06/bst-fre.html 
"Bäst före
Sambon höll på att glömma matlådan i morse. Igen. Det är en av hans främsta grenar. Inte för att det gör så mycket, han äter dem snällt dagen efter. Eller till och med två dagar senare. Vilket stressar upp mig väldigt för maten har ju då hunnit bli gammal! Och i min värld blir mat gammal väldigt fort.
Man skulle kunna säga att jag har fobier i samband med mat och datumstämplar. Grava fobier skulle nog vissa säga till och med.
Ta detta med mjölk. Vad står det på paketer? Jo, bäst före. FÖRE!!! Alla som kan läsa svenska inser att det betyder att mjölken ska drickas före det datumet som står. Bäst före 6 juni betyder att sista dagen man bör dricka den är den 5 juni. Inte den 6 juni. Inte tre dagar efteråt. Folk verkar helt enkelt inte fatta innebörden av ordet före.
Mamma höll på att bli vansinnig på mig när jag bodde hemma och gav all mjölk med utgången datum (enligt mitt, dvs det rätta sättet att se det) till katten. Katten fick mycket mjölk. Mamma började frysa all mjölk så att datumen inte stämde alls. Jag slutade dricka mjölk. Idag har vi en kompromiss; någon annan måste först dricka av den utgångna mjölken innan jag ger mig på den. Hemma, om mjölken är mer än en dag för gammal dricker sambon den och jag öppnar ett nytt paket."

image33

"Enligt Livsmedelsverket krävs det mycket höga halter av bakterier för att man ska bli sjuk av att dricka den. Att lukta och smaka på mjölken är det bästa testet. Luktar och smakar mjölken illa är det i vasken och inte munnen den ska hällas. " GP

Varför tror folk att "bäst före" betyder, "om du äter det här en dag efter bäst före-datum så kommer du att dö" Bäst före betyder att efter detta datum kan inte företaget garantera att det smakar precis likadant som det brukar, eller att det är precis lika hög kvalite (detta gäller inte bara kött förstås), men oftast så sätter de ett bäst före-datum som ligger långt före det riktiga utgångsdatumet. 
Vem har inte druckit mjölk en eller två dagar efter utgångsdatumet?

PS. Om det står sista förbrukningsdag så är det ju verkligen så, det är inte likadant som "bäst före"
Hur vet man att ett ägg har gått ut? Något och fundera på!


Flera läsvärda sidor om I-landsproblemet!
http://www.mossisen.se/?p=100
http://moddansgavel.blogspot.com/2007/03/bst-fre.html


Kommentarer
Postat av: Koffe

Jag dricker alltid mjölk fast den har passerat bästföre datumet, man kan dricka mjölk tills den har surnat och tjocknat. Folk blir så skrämda att mjölken är ej drickbar en dag efter bästföre datumet, det är en synd att slänga livsmedel, tänk på barnen i Afrika som svälter.

Peace /Koffe

2008-02-19 @ 10:55:21
URL: http://intellekt.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Populära bloggar
Allmänt
Vardagsbetraktelser bloggar

RSS 2.0