Kan du, stava rätt!!


"Jag tycker att det är jätteviktigt. Jag upplever ibland att jag, som kom till Sverige på 1990-talet, stavar bättre än många svenskar. Det är lite skamligt, säger Ardita Bunjaku, 28 . 23-åriga Neda Hashemi, i tycker nte att stavningen är lika viktig. - Nej, bara man förstår vad det står. Gelara Abbas,  - Det är viktigt att stava rätt när man skriver en uppsats eller en jobbansökan.

Fler och fler kan inte stava

Det gäller att vara nogrann och proffess­ionell när man skriver, så att man verkar intilligent. Eller hur? Men konsten att stava rätt verkar vara på väg att glömmas bort.

Stavfelen ovan är visserligen avsiktliga (det ska vara noggrann, professionell och intelligent), men det finns andra tecken på försämrad stavningsförmåga bland svenskarna. Företaget Eniro men har växande problem att hitta lämpliga sökspecialister på internet. Över 40 procent av de sökande faller bort för att de inte klarar ett relativt enkelt stavningstest.
- Det är otroligt oroande att så många har problem att stava. Vi upplever dessutom att antalet ökar, säger företagets vd Barbro Sjölander.

Hennes tolkning är att skolan inte har sett problemet. Att det numera finns hjälpmedel som rättstavningsprogram hjälper inte, anser hon.
- Vi vill att våra anställda ska kunna stava rätt direkt för att kunna hitta rätt information snabbt.

Men hur stort är problemet? Enligt Olle Josephson, chef för statliga Språkrådet, finns inga övertygande undersökningar som visar att vi har blivit sämre på att stava."


Källa: www.metro.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Populära bloggar
Allmänt
Vardagsbetraktelser bloggar

RSS 2.0