Eldens Fält

image73

En realistisk skildring av den grymma verkligheten under Vietnamkriget. I centrum står tre unga män: Dodrich, Hodges och Snake, som alla hamnar i helvetet i Vietnams djungel. Man kan se tydliga likheter med filmen Platoon.


De har alla en anledning att gå ut i kriget. De har alla olika förväntningar. Dodrich är född med guldsked i mun och kommer direkt från Harvard. Snake ger sig ut i kriget för att få uppleva ett riktigt äventyr och skaffar sig en tatuering med texten "Död går före vanära". Hodges är född i en släkt bestående av idel dekorerade hjältar och jagas av släktens ärofyllda förflutna. Dessa tre unga män med vitt skilda bakgrunder hamnade alla i helvetet i Vietnams djungel och slogs för sitt land som marinkårssoldater i plutonen vid An Hoa Basin 1969. De hade ingen aning om vad som väntade dem. Inget kunde ha förberett dem på det vansinne som skulle bryta ut. Och i hettan och skräcken förvandlades de till helt andra personer på eldens fält... Eldens fält räknas som den klassiska romanen om Vietnamkriget.
image75

Författaren beskriver sedan i boken om alla övriga deltagare i plutonen i egna små kapitel så man lära känna soldaterna efterhand samt krigets meningslöshet. nya ansikten som skickas ut som kanonmat. Gripande och väldigt spännande läsning. En bok med med hårda uttryck, apatiska känslor för liet verklighet skildrad direkt från köttkvarnen bland bormeber och granater i krigets Vietnam.

"Att den skrevs redan 1977 och inte översatts till svenska förrän nu är väldigt märkligt med tanke på hur bra den är."

Journalisten James Webb var marinsoldat under Vietnamkriget. Eldens fält blev hans stora genombrott. Den har sålts i miljonupplagor i USA och räknas som den klassiska skildringen om Vietnamkriget. På svenska har tidigare utgivits Saknad i strid. Han har även skrivit manuset till filmen Rules of Engagement.

  • Fields of Fire (Eldens Fält, 1978)
  • Lost Soldiers ( Saknad i strid, 2001)
image74

Graduating in l968 he chose a commission in the Marine Corps, and was one of 18 in his class of 841 to receive the Superintendent's Commendation for outstanding leadership contributions while a midshipman. First in his class of 243 at the Marine Corps Officer's Basic School in Quantico, Virginia, he then served with the Fifth Marine Regiment in Vietnam, where as a rifle platoon and company commander in the infamous An Hoa Basin west of Danang he was awarded the Navy Cross, the Silver Star Medal, two Bronze Star Medals, and two Purple Hearts. He later served as a platoon commander and as an instructor in tactics and weapons at Marine Corps Officer Candidates School, and then as a member of the Secretary of the Navy's immediate staff, before leaving the Marine Corps in l972.

http://www.jameswebb.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Webb

Sekten

Jag läste ut boken Sekten (2005) av Peter Pohl.

Romanen handlar om en kvinna, hennes man och deras fyra barn som dras in i en sekt kring en kvinna som i romanen heter Irja Ljusmark.

Boken är verklighetsbaserad och bygger på intervjuer med personer i en sekt som existerar fortfarande? och har därför undertiteln en sann historia. Den verkliga sekt som romanen handlar om heter World Light Center vars ledare var Lilly Gardeby (1927-2004).

I boken beskriver Peter Pohl en verklighet som han återskapat efter telefonsamtal, tidningsartiklar, radioprogram och samtal med några av de inblandade. Berättelsen följer familjens liv under några märkliga år. En uppskakande läsning för alla som vill sätta sig in i hur tillvaron i en sekt kan te sig, och försöka förstå vilka mekanismer det är som får människor att ge sig in i ett sådant liv.


"En fyrbarnsfamilj som är som de flesta andra. En oförsiktig rörelse och ett glas som halkar ner på golvet. Glas splitter i den yngsta flickans ögon. Därefter skuld och kamp mot den svenska sjukvården. Gradvis dras familjen in i en kristen sekt. Tio år senare är familjen splittrad i två delar. Modern har äntligen lyckats ta tvillingsystrarna från sektens gård i Dalarna. Hennes man är fortfarande djupt engagerad i rörelsen och de båda sönerna står på faderns sida. Men hur hamnade de där? Vad hände som kom att splittra en familj så djupt och vad gömmer sig bakom de organiserade rörelser som säger sig verka för individernas religiösa frigörelse?"

Det är smärtfull och plågsam läsning. Spelet mellan sektmedlemmarna och deras barn är komplicerat och för det mesta hjärtskärande grymt. Barn anger sina föräldrar, föräldrar anger sina barn.

http://www.matshandersson.se/texter/16.html
http://www.kkuriren.se/hermes/article/KK_19971114_SID_10_1_3.html

image72

Jag säger bara att världen är liten. en dag när jag kom hem precis när det var skolstart vid högskolan. i en tid då jag bodde i en skön korridor på 10 rum. flyttade en bunte nya ansikten in. Den ena har jag mycket och tacka för den vänskap vi har än idag, Men nu visade sig att det flyttade in en tjej på 19 eller 20 år. Som vid första mötet gav ett väldigt glatt intryck och ett smajl på läpparna så än idag!!!. Senare det visade sig att det var "Elina" från boken. Jag träffade på hennes tvillingsyrra vid ett annat tillfälle o såg hennes mor vid nåt tillfälle. Underbara personer allihop men jag hade svårt med att förstå det vegetariska just då och alla dessa piller man måste ta för o ersätta vanlig kost.
Ja o så har vi det med Mikron men det inget jag berättar här. lite underliga saker men nu efteråt när jag läst boken så har jag fått en större förståelse vad denna tjej har blivit utsatt för o fått uppleva. Att man kanska såg annorlunda på visa saker hon möjligen gjorde men jag måste bara säga att det är en underbar person. Även om man inte alltid förstått varandra alltid. Men just det med kristna budskapet och bibeln ska man var försiktig med och att det som står skrivet är väldigt metaforiskt. Det är bra att kunna tro o be men ta det med en nypa salt.

Rekommenderar boken starkt.
Det gäller och bilda sig en egen upfattning. Det är enkelt o säga att man själv absolut inte skulle gå med i någon sekt, SÅ var kritisk, ta reda på fakta, va inte så naiv. tro inte på allt. undersök fakta o få dem bekräftade. fall inte för grupptryck,

Ta vissa saker med en nypa salt!

Dörrknackningar undanbedes, Hårdrock pågår!! Hell yeah


Uppdatering: 2008-05-08

Jag var alltid rädd...
http://www.expressen.se/nyheter/1.1177524/jag-var-alltid-radd

Free Tibet & Bojkott OS?Vad kan man göra för och påverka?

Ska alla ha rättigheter?

Kan demokratiska länder göra nåt åt saken eller ska vi låta allt styras genom pengar?

var köper du dina märkeskläder? var är dem tillverkade?
hur många liv har inte det gått åt och göra dem kläderna för att du ska kunna leva din livsstil?

Det man säger att Kina kan bli en Belinolympiad från 1936.
Hur kommenterades när Gamla Sovjetunionen hade sin Olympiad på 80-talet.
OS har flera gånger blivit arena för politiska konflikter. OS i Berlin 1936 utnyttjades av Nazityskland i propagandasyften. OS i Moskva 1980 blev bojkottat av många västländer vilket ledde till att många östländer bojkottade OS i Los Angeles 1984.

Så medans du tittar på din favoritgren under OS eller någon elitidrottman/kvinna så kanske par person får sätta livet till medan spelen går. Men det man inte vet tar man inte skada av!? eller?


Under spelen får inte reklam förekomma på arenorna. Däremot kan IOK genom avtal låta sponsorer använda olympiska spelens officiella logotyp på sina produkter. De aktiva under spelen får inte bära reklam eller exponeras i kommersiella sammanhang. Den enda reklam som får förekomma är klädtillverkarens logotyp, men även denna har begränsningar för hur mycket den får synas.

varning för starka bilder.


Bullets, paint and pain

Då drar snart paintballsäsongen igång för min del.
7 tillfällen och spela BIG GAME i Saxtorp  i Skåne  detta år.. ooh yeah!!!
Big Game = lot of running targets..200man, 2 lag, and lot of paint and pain!

www.paintballbanan.com

Alltid kul o träffa vänner o folk man inte känner. känna adrenalinet pumpas ut i blodet och träningsvärken dagarna efter i benen. Mums!!!
Konditionen är nog inte i topptrim men får ta på mej dojjorna om man ska klara sig denna sommar, ett skönt nöje där smärta är en del av roligheterna.
Otroligt spännande, längtar längtar,,, känner suget i avtryckarfingret redan o doften av dyngan/gräset man kommer kråla i!!

Hittade en overkill vapen att skriva till jultomten om.
http://www.slashgear.com/minigun-puts-the-pain-in-paintball-182533.php

Killing spree!!
image69

Hur kan man mörda 2 barn med en hammare?

Tyskan som kallblodigt mördat 2 barn med en hammare o skadat mamman till barnen allvarligt, eller iaf Misstänks för det. Jag har tagit ställning utefter sunt förnuft att genom den bevisning som framkommer så är hon jävligt misstänkt.. det luktar barnablod på hennes fingrar.

Frågan jag ställer är, varför får inte polisen bättre resurser? vad har hänt den svenska polisen, för par årtionden gjorde iaf polisen ett bra jobb men idag kan man tvivla. Går för långsamt.

Jag är glad att TV3 har programmet Efterlyst. Men det vore bra om man kunde se likannade på statliga tv-kanalerna som Svt 1&2. Varför ska man annars betala tv-avgift om staten inte kan ge samhällsinformation av viktiga slag?
Media/rikets lagar i ett nötskal, skippa censuren på dem som hängs ut i tv, vill man gripa en brottsling så hänger man inte ut en bild  i tv som man censurerat ansiktet,

En brottsling som är dömd borde hamna i tidningarna varje år eller så fort han gör ett brott som upptäcks. det borde avskräcka, göra dem rädda göra dem till offer.

I Storbritannien har man en synes bra o fungerande polisorganisation som ser väldigt professionell utåt. man löser fler brott med bättre övervakning i städerna. löser brott inte förföljer oskyldiga personer. kan det förebygga brott så tycker jag det är en bra lösning till ett demokratiskt samhälle med ständiga hot.

Vad borde man ge tyskan för straff om hon blir dömd skyldig? psykvården? anstalt. får hoppas att hon isf dränks i en toalett eller snubblar på en skruvmejsel 30ggr.

skicka ner henne till afghanistan o gå på minor, då hjälper hon landet, gör oss i sverige en samhällstjänst, kostar en enkel flygbiljett, en mina mindre i det landet, ingen person som verkställer hennes sista andetag, resten sköter gamarna.
RSS 2.0 RSS via nybloggat.se