Hata Göteborg =)

image60

Helsingborg har blivit en del av Filmsverige i och med Fjorton suger, Du & jag och nu Hata Göteborg. Men tematiskt har Robert Lillhongas debut lika mycket gemensamt med unga filmer gjorda längre uppåt västkusten; det är svårt att inte jämföra med Farväl Falkenberg även om anslaget inte alls är lika experimentellt och poetiskt. I Hata Göteborg, utgångspunkten i Helsingborg, med stark lokalförankring och i stort sett bara okända ansikten framför kameran. Som ?är? sina karaktärer. Det handlar återigen om ett tätt sammansvetsat killgäng, här på sommarlovet efter studenten. Tjejerna befinner sig i periferin som katalysatorer. Tyvärr borde man kanske säga, men det är nog i alla fall ärligt menat.


 Huvudpersonen Johan är snäll, jagsvag och bästa kompis med Mithander,a v de stereotypa karaktärer som finns i ett kompisgäng är representerade, och man kan lätt identifiera sig med någon av dem. Johan (Andreas Karoliussen, från ?Fjorton suger?) är den lugne killen som mest hänger med som ett maskformigt bihang när det är dags att dra på rövarstråk. Det är han som berättar historien om vad det var som gjorde att saker och ting gick snett den där sommaren då gänget splittrades.
Det måste finnas något mer?, funderar Johan tyst för sig själv men konstaterar samtidigt att så länge han vet sin plats i gänget har han inget att frukta. Det som fungerar så bra här är att Johan, berättarjaget, inte har någon som helst distans till sin situation. Det är först mot slutet som han börjar förstå vilket destruktivt mönster han ingår i.

Gängledaren Mitander (spelad av Nicholas "Nic" Schröder som bytt sitt sjungande mantra "Hej Monica" som vi plågades av för ett par somrar sedan mot ett "Hata Göteborg") imponerar och briljerar och är förbannad i merparten av filmen. En klassisk översittare som håller sitt gäng i ett järngrepp med hjälp av gamla pålitliga härskartekniker. Hemmaplan är ett höghusområde i Helsingborg och hittills har meningen med livet varit att åka över till Danmark varje fredag, supa skallen av sig och spöa skiten ur den som råkar finnas i närheten. Mithanders mål är att ansluta gänget till stans organiserade, välklädda fotbollshuliganer. Samt att gänget lirar fotboll i korpes sämsta liga och tävla med i streetrace med sämsta bilen.  Inte en dialog med varandra som är i normal ton utan bara skrik och gnäll.
Vad hans ursinne bottnar i inser man så småningom, och man förstår att det är lockande att få äran att bli invald i ett stort gäng med tuffingar som verkar älska slagsmål mer än fotboll.


Så kommer en ny karaktär på oväntat besök i historien, den levnadsglade backpackerkusinen Isak från Göteborg, uppenbarligen uppväxt i en mer intellektuell miljö. ?Vi i gänget skulle aldrig börja prata med någon vi inte känner? konstaterar Johan fascinerat efter första dagen på stranden, men Mithander ser rött eftersom Isak, utan att ens vara medveten om det, hotar hela hans maktstruktur. Och kampen har bara börjat.

Visst är det en enkel på gränsen till banal intrig, men trovärdig, inte minst tack vare fina skådespelarinsatser och lyhörd regi. Hata Göteborg är, trots vissa små nybörjarskavanker, överraskande bra. förvånadsvärt vad man känner igen både i en del av personerna o vad dem upplever.
image61

Livet har sina Goda stunder

Nä det är inte Red hot Chilly Peppers utan det är Californication. Totallt överraskade av Hank Moody spelad av förra ex- Arkiv X Agenten David Duchovny.
Grymt häppen av serien föll jag direkt på Piloten, första avsnittet allså =P o var tvungen o se alla. såg allt över en natt. längtar redan till säsong 2 Kommer ut.!

http://electricityandlust.wordpress.com/2007/10/11/californication/
image58

Nytt år, nya tag nya filmer och serier. kollade igenom nominerade från Golden Globe Adwards, Screen Actor Guild adwards o nu snart Academy Adward..ja du vet Oscargalan.
Tyckte attdet fanns ett läge o gå ogenom vad som komma skall u utbudet.

SÅ jag har Kollat igenom No Country for Old Men av Bröderna Cohen..riktigt lysande..inte sen dem gjorde matrix har den film fängslat en. mn denna film är värd sitt betyg den fått på imdb och alla utmärkelser samt nomineringar. En film jag starkt rekommendera. väldigt fängslande, brutal sannning sam tatt livet är bräckligt och att nånstans runt hörnet lurar nån likgiltig person som inte tar hänsyn till någon än sig själv.

Sweeney Todd med Johnny Depp, undebar, blodig precis som boken, föll för den direkt denna gråa mörka berättelse om barberaren från Fleet street som vill utmäta sin hämnd. Tim Burton har gjort ett bra arbete, ett bra mästerverk skulle jag kunna kalla den.samt att den är en musikal med bra skådespeleri från allas sida höjde betyget från min sida.

Dorm Daze 1&2 från National Lampoon. vad ska man säga, blev väldigt överraskade av denna College film med en starkunder ton till agatha christies böcker, vem äf the badguy hela tiden nya konspirationer att man knappt anna att den var mer åt deckar hållet än en lättkläddkomedi. imponerad.

MacGyver for President 2008

image56

Macgyver 2008

A decision America won't regret

In times of great need, people look for a great man to show them the way and lead them to a brighter future...

Look no more America, that man is here.

?Human nature. I do something nice for you, you do something nice for me, like not kill me. Next thing you know, we're friends.?
Macgyver

Macgyver understands the needs of the average American, tax breaks, free swiss army knifes for every child. A free Houseboat for every American! War on Terror? Macgyver will take care of this in under twenty four hours once elected, no blood shed, just common sense. His solution for Iraq? a roll of toilet paper, a piece of coal and a bit of string. That's all Macgyver will need for a democratic and free Middle East, Osama Bin Laden? Delivered to Washington smarting from one line quips and red-faced from a beating by a man armed with no more than a piece of chalk and an onion.

This all within a week of Macgyver entering the White House...

Macgyver 2008, The smart choice.

 

image57


2007, Bästa filmerna!

image46
2007 bjöd på en varierande mängd klass på film utbudet:

Här radar jag upp min lista på dem filmer som gjorde stort intryck på mig vilket jag tyckte är värda betyget 9 Påsar Popcorn av 10 möjliga ur en biofåtöljs synvinkel!


Filmens utvärdering
------------------------------------
  • Manus och Handling
  • Musik, Ljud och Bild
  • Skådespeleri
  • Nytänkande
------------------------------------

image49image50image51image52
image53image54image55image47
image48

Min lista för 2007 år filmer!!!
This is England
Bourne Ultimatum
300
Gone Baby Gone
Magicians
Transformers
American Gangster
(Ensemble, c'est tout) Tillsammans är man mindre ensam
The Kingdom

Juno
Rise of the footsoldiers
Ocean's 13
We Own the Night
Shoot'em Up
Hitman
3:10 to Yuma
28weeks later
I am legend
Die hard 4.0
Pirates of the Caribbean: At World's End
Shooter
Spider-Man 3
Shrek 3
TMNTLite äldre
MEN av samma höga Klass!! Vilket jag sett under gångna året som är värda ha med här.
The Notebook
Green Fried Tomatoes
The Pursuit of Happyness
Stranger Than fiction
Babel
The Departed

RSS 2.0 RSS via nybloggat.se