Be aware of ...E-tillsatser i mat

Din föda består av mer tillsatser än råvaror.
allt blandas ut och för att det ska göras aptitligare. E-tillsatser till både det ena och det andra. Så var det defenitivt inte förr.
Därför borde man ta dessa tv kockar på allvar när dem säger att dem använder färska råvaor  hela tiden.
skippa fryspizzan eller en massa annt färdigt fixat. läs på förpackningarna.

Livmedelsverket sägar att det inte är skadligt men varför finns inte dessa E-tillsatserna på kryddhyllan?,
Kortsiktligt kanske man inte blir påverkad men långsiktligt då?
Finns det inga studier som visar att E-tillsatser senare i livet kan ge en cancer eller ej?
Vad är en tillsats?

Det finns två typer av livsmedelstillsatser – berikningsmedel och teknologiska tillsatser.

Berikningsmedel är ämnen som används för att förbättra livsmedels näringsvärde och syftet är att undvika vissa bristsjukdomar. Exempel på sådana tillsatser är järn till mjöl, vitaminer till mjöl, margarin, lättmjölksprodukter och barnvälling samt jod till hushållssalt. Användningen av berikningsmedel är reglerad i Livsmedelsverkets föreskrifter om berikningsmedel och behandlas inte vidare här.

 

Teknologiska tillsatser är ämnen som tillsätts livsmedel för att öka hållbarheten (konserveringsmedel, antioxidationsmedel) eller för att påverka konsistens (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel), färg eller smak (smakförstärkare, sötningsmedel, aromämnen).

 Även i mat som lagas i hemmet används olika tillsatser för att påverka matens smak (socker, salt, kryddor), färg (karamellfärg, saffran, gurkmeja), konsistens (mjöl, gelatin, potatismjöl) eller hållbarhet (konserveringsmedel). Dessa substanser används också i industrilagad mat, men inom industrin kan det av olika skäl behövas flera livsmedelstillsatser, när man vill försäkra sig om att det ena partiet av en produkt blir det andra likt eller t ex för att kunna göra en billigare vara.

Tillsatserna kan vara av typerna konserveringsmedel, klumpförebyggande medel, livsmedelsfärgämne, antioxidationsmedel, sötningsmedel, ytbehandlingsmedel, smakförstärkare, surhetsreglerande medel, emulgeringsmedel, förpackningsgaser etc.

 

Läs mer om ämnet på länken nedan

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11368&epslanguage=SV


Ställ frågor och börja ifrågasätta, skapa diskussion.

är denna maten äkta?

"mm tillsatser, så nära verkligeheten du kan komma...mums"


Biverkningar
enligt  denna länken nedan kan du läsa om biverkningar som E -tillsatser
http://arne9.wordpress.com/2007/11/27/min-julskinka/


Bodies in Copenhagen


Jag var i Köpenhamn i helgen med vänner och gick på den världsomtalande Bodiesutställning. En utställning om människans anatomi som man endast i sitt liv endast kommit i kontakt med genom en del böcker, Leonardo da Vinci eller kanske på sjukhus och tvn men detta är det närmaste fysiska bevis och kontakt jag kommit samt en otrolig upplevelse i sig,

En utställning driven av amerikaner, (rätta mej om jag har fel) visar upp en utsällning på riktigta människor i olika positioner och ändamål. Alla organ, muskler skelett och unga som gamla med och utan visa sjukdomar  mm otroligt grundligt. ca 100 personer har "donerat" sina kroppar för detta. Kinesiska straffångar som frivilligt gått med på detta. tolka det som du vill.

Visst är det spännande när man gick rund där och fascinerades med en klump i halsen av de vi kallar etik, och oetisk avsmak och likgiltighet och moralfrågor när man kollar på någon av dessa bevarade människor, Vem har gjort allt detta, vem kan med rent samvete dissikera människor utan att ta skada, beundrar dem som kan och jobbar med dagligen.

Tankarna förde mej till Auschwitz som jag besökte förr något år sen. Den däre Joseph Mengele som var huvudlägrets doktor som utförde sina barbariska och vetenskapliga experiment på männskor, viss forskningsdata har man kunnat använda sig av men det moraliska och etiska ska inte överväga konsekvenserna. Ta ett liv och rädda hundra eller tvärtom.

Tanken som återstår efter besöket är vad är moral i denna fråga, är det rätt eller fel med en sån här utställning även om man donerat sin kropp för mänskligheten. jag är inte rätt person och ställa svaren utan nöjer mej med och grubbla på frågan.

Att kunna se dessa personer är häftigt, men det är ändån en person som blivit avskalad sin identitet och blivit ett objekt eller ett nummer.

http://www.bodiestheexhibition.com/bodies.html

läs gärna mer i denna artikeln rörande Bodies och dess kontroverser
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2206&a=823091


Guns N' Roses

Guns N Roses släpper nytt efterlängtat album den 23nov 2008, men jag har lyssnat igenom låtarna redan och tycker att det är skön musik, får se hur alla vi kritiker och fans kommer och ta detta ny album, efter så långt uppehåll.
Nu hoppas jag att det blir en världsomsusad turné med ett stopp här i norden.


Chinese Democracy


Be aware of...Skimming

Kortbedragare slår till igen och åter igen.
Nu nära jul så är risken säkerligen extra stor att bredragare försöker komma åt andras pengar genom skimming, Speciellt när julhandeln är så stor.

Hur kan skimming gå till då? se bild.
var försiktig vid uttagsautomater och ser nåt misstänkt ut, så känn på delarna om du kanske kan plocka av det.
Skydda ditt kort och lämna inte ut det till personal på restauranger/uteserveringar speciellt utomlands  mm. Ha alltid koll på ditt kort. Gå och betala vid kassa ist.
Var uppmärksam at det finns personer som tar till fräcka metoder för och komma åt andras kort genom att professionellt utföra en blåsning av person som blir av med kortet.


Cellgifter föddes ur en katastrof


En katastrof för 65 år sedan blev upprinnelsen till cellgifterna som används i modern cancerbehandling.

Händelsen inträffade 1943 i hamnen i Bari i sydöstra Italien. De allierade styrkorna förberedde sig för en invasion av Italien och hade dragit samman en flotta av försörjningsfartyg. Ett av dem var lastat med bomber med senapsgas.
Nervgaser som stridsmedel förbjöds 1925. Men – den amerikanska underrättelsetjänsten hade fått indikationer på att Tyskland och Japan förberedde angrepp med stridsgas. Därför beslutade man att rusta sig för vedergällningsaktioner med samma slags vapen.

Östra Italien stod under brittisk kontroll och britterna var övertygade om att de tyska styrkorna i Italien var för små för att innebära något hot. Men på kvällen de andre december slog tyskarna till – 105 Junkerplan flög in över Bari och tömde sin bomblast.

Explosioner och bränder spred sig med dominoeffekt från fartyg till fartyg. Tusentals soldater hamnade i det oljiga vattnet, och trycket på fältsjukhusen blev så stort att många av de överlevande blev liggande flera dygn, i sina förorenade uniformer. Symptomen de uppvisade tydde på att de exponerats för kemiska stridsmedel.

Det bekräftade också sjukvårdsofficeren Stuart Alexander som kommenderades till Bari. Han var utbildad på kemiska stridsmedel och kände omedelbart igen den distinkta lukten av vitlök som senapsgasen avger.
När han studerade förloppet hos offren fann han att de några dagar efter exponeringen drabbades av stor förlust av en typ av vita blodceller, lymfocyterna. Därpå försvann också resten av de vita blodkropparna.

En tanke föddes hos Stuart Alexander.
Om senapsgasen tar kål på de vita blodkropparna, kunde den då användas som botemedel vid sådan cancer som orsakas av överproduktion av just vita blodceller, lymfom och leukemi?

Vid Yale University pågick samtidigt topphemlig militär forskning på effekterna av senapsgas. Rönen från den forskningen tillsammans med Alexanders rapport från Bari, blev snart underlag för vidare forskning.
Mellan 1943 och 1946 gjordes flera kliniska studier av kemoterapi mot cancer. 1946 publicerades två rapporter, en av dem från en multicenterstudie där 160 patienter hade behandlats med senapsgas.

1949 godkände Food and Drug Administration, FDA, det allra första cellgiftet, under namnet Mustargen.

Källa: Happy Accidents, Serendipity in modern medical breakthrough av Morton A Meyer, M.D.

Stort på gång...Just nu så funderar jag om man skulle ta o passa på o åka till Köpenham i vår och träffat denna stora andliga ledare för stor religion bara för ha gjort det.. Vet ju inte om man kan göra det i framtiden. Mest för att det är en kul sak och träffat en så stor världskänd person...


Kan du, stava rätt!!


"Jag tycker att det är jätteviktigt. Jag upplever ibland att jag, som kom till Sverige på 1990-talet, stavar bättre än många svenskar. Det är lite skamligt, säger Ardita Bunjaku, 28 . 23-åriga Neda Hashemi, i tycker nte att stavningen är lika viktig. - Nej, bara man förstår vad det står. Gelara Abbas,  - Det är viktigt att stava rätt när man skriver en uppsats eller en jobbansökan.

Fler och fler kan inte stava

Det gäller att vara nogrann och proffess­ionell när man skriver, så att man verkar intilligent. Eller hur? Men konsten att stava rätt verkar vara på väg att glömmas bort.

Stavfelen ovan är visserligen avsiktliga (det ska vara noggrann, professionell och intelligent), men det finns andra tecken på försämrad stavningsförmåga bland svenskarna. Företaget Eniro men har växande problem att hitta lämpliga sökspecialister på internet. Över 40 procent av de sökande faller bort för att de inte klarar ett relativt enkelt stavningstest.
- Det är otroligt oroande att så många har problem att stava. Vi upplever dessutom att antalet ökar, säger företagets vd Barbro Sjölander.

Hennes tolkning är att skolan inte har sett problemet. Att det numera finns hjälpmedel som rättstavningsprogram hjälper inte, anser hon.
- Vi vill att våra anställda ska kunna stava rätt direkt för att kunna hitta rätt information snabbt.

Men hur stort är problemet? Enligt Olle Josephson, chef för statliga Språkrådet, finns inga övertygande undersökningar som visar att vi har blivit sämre på att stava."


Källa: www.metro.se


Bilbo returns... twice

The Hobbit, based on the novel of the same name by J. R. R. Tolkien, is in development for release in December 2011 and a sequel in December 2012. The films will be directed by Guillermo del Toro, with The Lord of the Rings film trilogy director Peter Jackson serving as executive producer and co-writer.

Pre-production began around August 2008, with Del Toro, Jackson, Walsh, and Philippa Boyens writing the scripts. Del Toro is collaborating with Jackson, Walsh and Boyens via videoconferencing, and flying every three weeks, back and forth from Los Angeles, California (where some of the designs are being done) to New Zealand to visit them.

Del Toro spends his mornings writing, and during the afternoon he looks at material related to Tolkien to help him understand the writer's work. Specifically, he has watched World War I documentaries and examined Jackson's memorabilia, including working reproductions of planes, tanks, cannons, ships and uniforms (as Del Toro believes Tolkien's experiences in that war impacted his stories).

 He will finally move to the country in early 2009. Filming is slated to take place throughout 2010 in New Zealand, and Del Toro will renovate the Hobbiton sets in Matamata. For his part, Jackson has kept the Rivendell scale model and the Bag End set (which he has used as a guest house) from the trilogy.During the middle of the shoot, there will be a break which will allow Del Toro to edit The Hobbit while sets are altered for the second film.


maybe with Tom Bombadil to the possibility of a THIRD Hobbit movie(?!)


Obama FTW


RSS 2.0 RSS via nybloggat.se