Michael Kamen

       Michael Kamen 1948-2003

image78

Michael Kamen föddes i New York 1948. Vid två års ålder började han spela piano, och spelade snart även gitarr, klarinett och oboe. Han påbörjade sin klassiska utbildning och spelade oboe vid Julliard School of Music i New York. Trots detta var han allmänt sedd som en fri själ, i och med hans rufsiga, långa, grå hår och skägg som fick honom att se ut mer som en hårdrockare än en klassisk musiker, och var känd för att ha förmågan att blanda de två stilarna.

En av hans mest kända samarbeten är de orkestrala arrangemangen på Pink Floyds kultförklarade "The Wall", men arbetade även med samma band på deras album "The Final Cut" och "The Division Bell". Ett av de märkligaste men även hyllade projekten i hans karriär var med Metallica och deras "S&M"-skiva, där han dirigerade San Fransisco Symphony Orchestra. Det samarbetet gav honom en Grammy. Även fem år tidigare, 1996, belönades han med en Grammy för sitt arbete med filmmusiken till "Mr. Hollands Opus", med Richard Dreyfuss i huvudrollen; samt 1992 för Bästa Instrumentala Pop Framträdande för "Robin Hood: Prince of Thieves".


http://www.imdb.com/name/nm0004383/

From Earth to the Moon till Mr Hollands Opus and beyond!
Går man igenom denna kompositör, musikers verk genom all den film han har medverkat med musik så känner man igen hans verk snabbt för han har en speciell varm klnag , en egen stämpel som kännetecknar just honom samt att han lyckades att kombinera musik i andra dimensioner speciellt vis samarbetet med metallica tog han och lyfte upp musiken på en ny aldrig tidig skådad nivå.

Att kombinera hårdrock med lite klassik musik eller hårdrock i kombination med en symfoniorkester med ett praktfullt genomförande av en man som brann för musiken kommer eka långt in i detta årtusende kanske? Musik med helt annorlunda genomslagskraft att det väcker känslor och djup att ibland man står handfallen och lyssnar.
Underbart!!!

image79

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Populära bloggar
Allmänt
Vardagsbetraktelser bloggar

RSS 2.0