Det skaka till på 4,7...

Jordbävning i hela Skåne

  Ett kraftigt skalv har skakat stora delar av Skåne....Ja det märkte jag imorse.. Faen va ballt. ingen fara juist denna gången. Mängder med chockade människor väcktes ur sin nattsömn och räddningstjänsten har blivit nerringd under morgonen.Enligt seismologen i Uppsala är det det kraftigaste skalvet som drabbat Sverige sedan 1904, rapporterar Ekot.

Mängder med skånebor väcktes tidigt i morse av att deras hus, lägenheter och sovrum skakade. Människor från hela Skåne började höra av sig till Aftonbladet vid kvart över sex på morgonen. 5 min innan skalvet inträffa!!!!

– Det har kommit väldigt mycket samtal till SOS alarm från hela Skåne. Men jag känner inte till att några skador ska ha uppstått i samband med det här, säger Daniel Gren, vakthavande brandingenjör, Räddningstjänsten Syd.

Vad ringer man och frågar och vilken blev den vanligaste frågan??...

-SOS 112 vad är det som har hänt?
-Hej mitt hus skaka,,, grannens med,, men vi lever? kan det vara terror? eller nåt, flygplan kraschat i marken?
-Ska vi skicka ut en bil?

Nä jag får undra vad man ringde och fråga om...=)

4,7 på Richterskalan

Ronald Arvidsson, docent i Seismologi säger att Skalvets epicentrum ligger drygt fem och en halv mil öster om Malmö och knappt en mil nordöst om Ystad. Enligt Europas seismologiska instituts, EMSC:s prelimininära mätning uppgår skalvet till 4,7 på richterskalan.

– Vid den här styrkan får man skakninger som gör att folk blir rejält oroliga. Det kan bli mindre sprickor i någon fasad. De som ligger närmast jordbävningen kan uppleva det som att oljepannan i huset exploderar, säger Ronald Arvidsson.

 

Lätt 4,0–4,9 Kännbar skakning av inomhusföremål, skakande ljud. Större skador osannolika Ungefär 6 200 per år

Richterskalan är en skala som används för att ange styrkan hos jordbävningar. Skalan är en logaritmisk skala där varje steg motsvarar en ökning av magnituden (skakningen) med cirka 10 gånger.
Detta motsvarar ca 32 gånger mer energi. En jordbävning på 3–4 är knappt märkbar; en på 8 eller mer kan ödelägga städer om den inträffar i tättbebyggda områden, medan den i ett öde område kanske bara skrämmer de vilda djuren. Jordbävningar på cirka 8,0 inträffar i genomsnitt en gång per år medan jordbävningar på mer än 9 i praktiken
nästan aldrig inträffar.

 

Sist men inte minst, ni 2 som fylla år idag var försiktigt vad ni önskar er eller när ni sitter på dass!!!

Grattis!!!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Populära bloggar
Allmänt
Vardagsbetraktelser bloggar

RSS 2.0