Be aware of ...E-tillsatser i mat

Din föda består av mer tillsatser än råvaror.
allt blandas ut och för att det ska göras aptitligare. E-tillsatser till både det ena och det andra. Så var det defenitivt inte förr.
Därför borde man ta dessa tv kockar på allvar när dem säger att dem använder färska råvaor  hela tiden.
skippa fryspizzan eller en massa annt färdigt fixat. läs på förpackningarna.

Livmedelsverket sägar att det inte är skadligt men varför finns inte dessa E-tillsatserna på kryddhyllan?,
Kortsiktligt kanske man inte blir påverkad men långsiktligt då?
Finns det inga studier som visar att E-tillsatser senare i livet kan ge en cancer eller ej?




Vad är en tillsats?

Det finns två typer av livsmedelstillsatser – berikningsmedel och teknologiska tillsatser.

Berikningsmedel är ämnen som används för att förbättra livsmedels näringsvärde och syftet är att undvika vissa bristsjukdomar. Exempel på sådana tillsatser är järn till mjöl, vitaminer till mjöl, margarin, lättmjölksprodukter och barnvälling samt jod till hushållssalt. Användningen av berikningsmedel är reglerad i Livsmedelsverkets föreskrifter om berikningsmedel och behandlas inte vidare här.

 

Teknologiska tillsatser är ämnen som tillsätts livsmedel för att öka hållbarheten (konserveringsmedel, antioxidationsmedel) eller för att påverka konsistens (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, klumpförebyggande medel), färg eller smak (smakförstärkare, sötningsmedel, aromämnen).

 Även i mat som lagas i hemmet används olika tillsatser för att påverka matens smak (socker, salt, kryddor), färg (karamellfärg, saffran, gurkmeja), konsistens (mjöl, gelatin, potatismjöl) eller hållbarhet (konserveringsmedel). Dessa substanser används också i industrilagad mat, men inom industrin kan det av olika skäl behövas flera livsmedelstillsatser, när man vill försäkra sig om att det ena partiet av en produkt blir det andra likt eller t ex för att kunna göra en billigare vara.

Tillsatserna kan vara av typerna konserveringsmedel, klumpförebyggande medel, livsmedelsfärgämne, antioxidationsmedel, sötningsmedel, ytbehandlingsmedel, smakförstärkare, surhetsreglerande medel, emulgeringsmedel, förpackningsgaser etc.

 

Läs mer om ämnet på länken nedan

http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11368&epslanguage=SV


Ställ frågor och börja ifrågasätta, skapa diskussion.

är denna maten äkta?

"mm tillsatser, så nära verkligeheten du kan komma...mums"


Biverkningar
enligt  denna länken nedan kan du läsa om biverkningar som E -tillsatser
http://arne9.wordpress.com/2007/11/27/min-julskinka/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Populära bloggar
Allmänt
Vardagsbetraktelser bloggar

RSS 2.0