Brott mot lagen

  • Känn dig snuvad, konsument. När du fogligt betalt din handlare några extra kronor för att få använda kort istället för kontanter har butiksägaren varje gång brutit mot kortföretagens regler.
  • Trots att det i många fall inte är tillåtet att ta ut en extra avgift när kunder betalar med kort och att det länge varit känt, så tar flera småbutiker, pizzerior närbutiker fortfarande en avgift vid mindre kortköp.
  • Åtminstone om du har ett kort hos Visa eller i Mastercard


Så här ligger det till:
Dessa giganter på kortmarknaden hade båda fram till 2005 ett reglemente som slog fast att kortanvändare inte skulle diskrimineras i förhållande till kontantkunder genom extraavgifter.

Redan i början av 1990-talet ansökte Visa hos då nybildade Konkurrensverket om att få tillämpa en sådan regel. Konkurrensverket avslog ansökan. Visa gick vidare med frågan och begärde ett individuellt undantag.

Konkurrensverkets ställningstagande till den nya ansökan drog ut på tiden eftersom en parallell process av regler för kontokort pågick på EU-nivå.
Men Visas begäran om ett undantag innebar att de förbud som Visa och Mastercard satt upp för extraavgifter gällde i väntan på ett nytt beslut från Konkurrensverket.
– Vi har ingen rätt att ingripa mot ett företag som begärt ett undantag så länge vi inte fattat något beslut om deras ansökan, säger Joakim Allard, sakkunnig på Konkurrensverket.

I praktiken struntade däremot banker som hade avtal med kortföretagen under den här tiden att ta butiksägare som plockade ut extraavgifter i örat.
Först sommaren 2004, när Konkurrensverket till sist fattade ett beslut om att tillåta Visas reglemente började bankerna tillämpa regeln.

Får vi reda på att någon av våra kunder tar extrabetalt av kortkunder med Visa informerar vi numera dem om att det är klart avtalsbrott, säger Jesper Berggren, presschef för Föreningssparbanken, nuvarande Swedbank.

Vändningen i Konkurrensverket fick däremot Mastercard att gå i motsatt riktning. Förra året ändrade kortföretaget sina regler och säger i dag ja till att krogar och småbutiker tar ut extraavgifter av kunder med Mastercard.
– Vi tror det stimulerar kortanvändningen. Företag som är skeptiska till kort vet nu att de inte nödvändigtvis behöver dra på sig extrakostnader om det tillåter kortbetalningar, säger Mats Taraldsson, regionchef i Norden för Mastercard.

Enigheten bland aktörerna i branschen är samtidigt stor om att en snabb övergång från kontanter till kortbetalningar är på väg.
Lägre priser för småföretagens korthantering är en väg. Kortköp där butiken för några år fick betala tre kronor till banken även om köpesumman låg på 25 kronor behöver i dag inte kosta företagaren mer än 50–60 öre.
– Vi förstår att kortkostnaderna kan bli dryga för en tobaksaffär eller en butik där kunderna ofta handlar för under femtiolappen och införde förra året en ny prissättning så att kortbetalning blir intressant även för dem, säger Stefan Berglind, chef för Babs, Föreningssparbankens inlösensbolag.

Frågan är om inte småbutikernas motiv för att ta ut extraavgifter av kortanvändare håller att försvinna.

Argumentet om att extraavgiften ska täcka kostnader för kortbetalningen förlorar därmed en stor del av sin trovärdighet.

Thomas Eulau, ansvarig för betalfrågor på Svensk Handel tror att det nya avtalet kommer att göra extravgifter mindre aktuella.
– När våra medlemmars kostnader för kortköpen sänks är det självklart inte lokala motiverat att ta ut en extraavgift av kunden, säger Thomas Eulau.

Visa och Master Card har avtal med en rad olika banker i Sverige.
Bankerna har i sin tur separata inlösenföretag som hanterar butikernas korttransaktioner. Inlösenbolagen jobbar efter olika principer.

SEBs inlösenföretag Euroline säger nej till alla extraavgifter för kortköp.
Babs accepterar däremot de skillnader som finns mellan kortföretagen.
Eftersom Mastercard tillåter extraavgifter kan handlare som har sina affärer i FS-banken lägga på några kronor för köp med deras kort.

Det går däremot inte om kunden har Visakort.

http://sydsvenskan.se/ekonomi/article144622.ece


Bakgrund:
European Competition Commission har fattat beslut om att det inte är tillåtet att diskriminera kortinnehavare - det får inte kosta mer att betala med kort än det kostar att betala med kontanter.

Visa Sweden Förening och Visa International Service Association respektive Föreningen Europay Sweden och ett antal banker ansökte om icke-ingripandebesked/undantag för den s.k. icke-diskrimineringsregeln (dnr 359/1995, 490/1995 och 784/1996). Den innebär att handlare eller andra kortmottagare ska acceptera kort som betalning för varor eller tjänster till samma pris som gäller vid betalning med kontanter. Mot bakgrund av Europeiska kommissionens praxis ansåg Konkurrensverket att den aktuella regeln inte omfattas av förbuden i konkurrenslagen. Ansökan om icke-ingripandebesked bifölls.




Vad kan du göra som konsument?
Åtgärd
  • Om du har VISA
  • Meddela kortmottagaren (butiksrepresentanten eller vad det nu är) att det är ett avtalsbrott att debitera dig en kortavgift för att du använder kortet. Upplys men var inte elak. Tänk på att personalen kanske inte har något att säga till om utan bara följer chefens order. (man måste inte förklara detta för dem, men det är ju halva nöjet.)
  • Be om seperat kvitto om butiken vill ta avgift. lämna till din bank som skickar en administrationavgift på långt över den extraavgift du fick betala, som butiks ägaren måste betala... smart va? =)
  • Om de fortfarande vill debitera en kortavgift, låt dem göra det men se till att det kommer med på kvittot. Är det inte med på kvittot är det en svart inkomst...
  • Kontakta din bank och gör en anmälan. Du kommer att bli ombedd att faxa in en kopia på slip och kvitto (om det inte är kombinerat - slip/kvitto)
  • Din bank kommer att återföra kortavgiften till ditt konto och kräva dito från kortmottagarens bank.
  • Kortmottagarens bank kommer att kontakta kortmottagaren och meddela att de bryter mot avtalet utöver att de tvingas lämna tillbaka den förhatliga kortavgiften. 
  • Avgiften skall redovisas på kassakvittot
Om kortmottagaren får fler varningar kan han/hon bli av med möjligheten att ta emot VISA-kort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Populära bloggar
Allmänt
Vardagsbetraktelser bloggar

RSS 2.0