Suomi

6 December Nationaldag i moderlandet.

(Finnish itsenäisyyspäivä, Swedish självständighetsdag

Finlands yta är omkring 360.000 kvadratkm, av detta är 10% sjöområden. Södra och centrala Finland utgörs av en flack terräng, medan norra Finland omfattas av fjäll. Finland beskrivs som "de tusen sjöarnas land" - Sverige har visserligen ännu fler sjöar än Finland - det totala antalet sjöar i Finland torde uppgå till 190.000. Finlands klimat är arktiskt i viss mån, med en lång, kall, snöig och isig vinter. Sommaren är vacker och väldigt varm!

Den 6 december år 1917 förklarade sig Finland självständigt - den ryska revolutionen hade skapat förutsättningar för en frigörelse. Under vårvintern 1918 utkämpades ett kort men uppslitande blodigt frihets- och inbördeskrig.

Den 31 december 1917 erkände Lenins bolsjevikiska regering Finlands självständighet. Bakom erkännandet fanns en del baktankar; den socialistiska revolutionens ledare förväntade sig att de finländska arbetarna skulle följa sina ryska bröder och göra revolution för att senare ansluta sig till sovjetfamiljen. Den 4 januari 1918 erkändes Finland av Frankrike och Sverige. Tyskland erkände Finland den 6 januari 1918.

Den sjätte december har firats som självständighetsdag sedan år 1919. Lagen om självständighetsdagens firande som allmän högtids- och fridag är från år 1937. Självständighetsdagen är en ledig dag med lön. De som ändå måste arbeta får lönetillägg för söndagsarbete.


I år kommer firandet av självständighetsdagen att präglas av ett annat betydelsefullt årtal, Mårkesåret 1809. År 1809 började den autonoma tiden i Finlands historia som byggde grunden för Finlands självständighet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Populära bloggar
Allmänt
Vardagsbetraktelser bloggar

RSS 2.0