Be aware of...Grooming



Vad är grooming eller child grooming?
 Jag såg en Beckfilm nu nyligen där just detta uttryck dök upp.. och tänkte lika bra o få upp detta uttryck här på tapeten och berätta lite om det.

Grooming innebär att någon förbereder för övergrepp. I de flesta fall handlar det om män som söker kontakt med unga flickor. på TV3s Efterlyst såg jag hur männ från 20 till 35år åldern samt äldre försökte locka  på olika sätt unga flickor under 18+ att få dem att utföra olika ting. Eller så visade Männen sina genitalier på webcam...FFS säger jag bara..äckligt ju.  Vad kan locka så starkt samt vara så destruktivt för både för offert samt gärningsmannen att männen  vill begå dessa handlingar??

 Kontakten kan sökas via chatforum eller kontaktannonser för att successivt odla en relation som är avsedd att leda till en träff i sexuellt syfte.


Hur skyddar man sig mot grooming?
Man bör vara observant på vissa saker för att så tidigt som möjligt kunna upptäcka att det kan röra sig om en groomare. Exempel på sådant som bör göra en misstänksam är:
  • Språket, sättet att skriva kan vara som vuxna skriver
  • Kommer på olika sätt in på frågor om sex
  • Vill träffas


Misstänker man att man har kontakt med en groomare kan man tänka på vissa saker:

  • Fråga hur gammal personen är – en del erkänner sin riktiga ålder
  • Tala om för personen att du har berättat om er kontakt för andra, kompisar eller föräldrar
  • Om du upplever frågor som obehagliga, avbryt kontakten


Träffa aldrig en person du är det minsta misstänksam mot ensam. Ta alltid med någon och bestäm tid och plats där det är mycket folk i rörelse.

Finns det tydliga tecken på att någon är ute efter att begå övergrepp ska man anmäla händelsen till Polisen. Spara bevismaterial som mail eller SMS.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Populära bloggar
Allmänt
Vardagsbetraktelser bloggar

RSS 2.0